Ratatouille z kopytkami z semoliną
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
semolina = do podsypywania - 1 szklanka
jajko - 1 szt.
sól - 1 łyżeczka
bakłażan - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
pieczarki - 1 opakowanie
papryka - 1 szt.
zioła prowansalskie - 1,5 łyżeczki
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
czosnek - 2-3 ząbki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryczka chili - 1 szt.
sól do smaku
Dodatkowe informacje:
Bakłażana zwykle robię na suchej patelni.Sposób przygotowania:
Kiedy ziemniaki się studzą zacząć przygotowywać ratatouille. Bakłażany, cukinię i paprykę pokroić w dość dużą kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i obsmażyć na złoto. Przełożyć na talerz. Następnie obsmażyć pieczarki pokrojone na ćwiartki, dodać paprykę a na końcu cukinię i czosnek. Dodać bakłażany, dodać pomidory, zioła prowansalskie i oregano. Doprawić solą , pieprzem i chili. Dusić 25 minut. Następnie dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dusić jeszcze 5 minut.
Wierzch posypać natką lub świeżym tymiankiem.
D o wystudzonych ziemniaków dodać szklankę semoliny i jajko. Zagnieść ciasto. Można podsypywać semoliną jeśli ziemniaki nie były zbyt mączyste.
Ciasto przekroić na trzy części. Z każdej uformować wałeczki. Pociąć na kopytka. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Ratatouille wyłożyć na półmisek i rozłożyć kopytka.
Można także kopytka obsmażyć na złoty kolor.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.