Zupa miso z makaronem gryczanym, shitake i smażonym tofu
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): japońska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: soja, strączkowe, sezam, grzyby, jęczmień
Składniki:
marchew pocięta w słupki - 1 szt.
papryczka chili Bird's eye - 1 szt.
imbir kłącze - 1 cm
namoczone grzyby shitake - 1 garść
miso - 2 łyżki
czosnek - 1 ząbek
dymka - 1 szt.
tamari - 2 łyżki
makaron gryczany - 1 opakowanie
sezam czarny i biały - 1/2 łyżeczki
olej sezamowy kilka kropel
olej kokosowy/ryżowy - 1 łyżeczka
cebulka - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Pokroić cebulę na drobne kawałki (piórka). Stopić olej kokosowy lub olej ryżowy w rondlu i podsmażyć cebulę ok. 2 minuty. Przecisnąć czosnek i dodać do cebuli. Podsmażać chwilę.
Wlać 1 litr wody oraz wodę z namaczania grzybów. Dodać grzyby shiitake wcześniej namoczone i pokrojone w paseczki, dodać papryczkę, imbir, marchewkę i wlać Tamari i gotować łagodnie przez 10 minut. Dodać miso i wyłączyć już gaz. Dodaj, jeśli to konieczne dodaj Tamari lub miso. Spróbuj czy ma smak. Na patelni zrumień kosteczki tofu na niewielkiej ilości oleju Podawaj z makaronem gryczanym, dymką i kolorowym sezamem".
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.