Chleb orkiszowy na zakwasie
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: pieczywo
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, wegetariańskie
Zawiera: gluten, cytrusy, orkisz, żyto
Składniki:
mąka orkiszowa chlebowa - 450 g
woda - 200 g
vegesełko - 1 słoik
Dodatkowe informacje:
Żeby zrobić chleb orkiszowy na zakwasie potrzebujemy zakwas. Aby go zrobić kilka dni przed pieczeniem należy zmieszać mąkę pszenną z wodą, poczekać aż przefermentuje i codziennie dokarmiać np. łyżką mąki. Ciekawostka: we Włoszech, aby rozpocząć szybciej tworzenie zakwasu dodaje się posiekane rodzynki. Podobno poprawia to jakość pieczywa tak, że wpływa na smak.Chleb orkiszowy wspaniale smakuje z pastami warzywnymi oraz vegesełko.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.