Jagielnik z nerkowcami i żelką mango
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie
Składniki:
orzechy nerkowca - 1 szklanka
krem lub mus mango (gotowe po 200 g) - 2 szt.
agar agar - 3 łyżeczki
świeże lub mrożone mango - 300 g
Sposób przygotowania:
Kaszę opłukać na sicie, przelać wrzątkiem. Wrzucić do garnka. Wlać 2 szklanki wody z dodatkiem mleka kokosowego w proszku lub wlać 2 szklanki gotowego mleka kokosowego. Zamieszać gotować 20 minut pod przykryciem.
Po ugotowaniu dodać odcedzone orzechy, krem z mango (200 g) i zblendować ręcznym blenderem.
W niewielkiej ilości wody rozpuścić agar agar (2 łyżeczki) i doprowadzić do wrzenia ( ilość według wskazówek na opakowaniu),lekko pwrzestudzone wlać do masy wymieszać blenderem.
Zawartość przelać do tortownicy wyłożonej papierem (dno i rant). Wierzch wygładzić.
Dekorować ulubionymi owocami (u mnie płatki kokosowe i truskawki).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.