![Pierogi z komosą i grzybami z olejem lnianym](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2023-10/17495-photo-main.jpg)
Pierogi z komosą i grzybami z olejem lnianym
![](/cache/a32x32/files/users/730-avatar-557298672.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Zawiera: soja, grzyby
Składniki:
komosa biała lub czarna - 3/4 szklanki
grzyby suszone prawdziwki - 30 g
cebula - 1 szt.
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 2 szt.
sos tamari - 1 łyżka
sól i pieprz - do smaku
mąka gryczana + do podsypywania - 200 g
mąka z tapioki - 50 g
sól - szczypta
guma guar (opcjonalnie) - 5 g
woda gorąca - 200 ml
olej lniany z pierwszego tłoczenia - 4-5 łyżki
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto i odłożyć do ostygnięcia ciasta. Następnie rozwałkować ciasto i wykroić kółka, nałożyć porcję farszu, zlepić brzegi i gotować we wrzątku aż pierogi wypłyną na wierzch. Polać olejem lnianym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.