Kakaowy biszkopt z masą kokosową
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka duże - 5 szt.
cukier - 15 dag
mąka tortowa - 15 dag
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól szczypta
Masa kokosowa
wiórki kokosowe - 20 dag
mleko - 2 szklanki
budyń kokosowy - 1 opakowanie
spirytus - 2-3 łyżki
żelatyna - 2 łyżeczki
Poncz
herbata - 0,5 szklanki
spirytus - 1 łyżka
cukier - 1 łyżeczka
Pozostałe
czekolada - 5 dag
Dodatkowe informacje:
Biszkopt kakaowy z kremem kokosowym bardzo smakował moim domownikom i gościom. Ciasto warte polecenia.Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.
1,5 szklanki mleka zagotować, wsypać wiórki, cukier i mieszając gotować kilka minut. Następnie zdjąć z ognia, pozostawić na 10-15 minut aby napęczniały.
W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy. Połączyć z wiórkami i nie przerywając mieszania gotować przez kilka minut, zdjąć z ognia, ostudzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.