Placki z brukwią
StokrotkaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, soja, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
brukiew - 30 cm
marchewka - 0,5 szt.
por - 0,5 szt.
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
szczypiorek usiekany - 2 łyżki
olej do smażenia
Sos pieczarkowy
cebula - 0,5 szt.
masło - 1 łyżka
pieczarki - 20-30 dag
śmietana - 1 łyżka
sól, pieprz, sos sojowy do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, podsmażyć. Podlać niewielką ilością wody, gotować pod przykryciem około 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami wody, połączyć z grzybami, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.