Ciasto miodowe z migdałową masą
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 3 szklanki
miód płynny - 4 łyżki
jajka - 2 szt.
masło - 20 dag
smalec - 5 dag
cukier puder - 2/3 szklanki
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
śmietana gęsta - 4-5 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżka
Masa
mleko - 3 szklanki
budyń śmietankowy w proszku - 3 opakowania
migdały zmielone - 1 szklanka
masło - 15 dag
margaryna - 10 dag
cukier puder - 15 dag
aromat migdałowy - 0,5 łyżeczki
sok z cytryny do smaku
Poncz
woda przegotowana - 200 ml
sok z cytryny - 1 łyżka
cukier - 1 łyżeczka
Pozostałe
marmolada wieloowocowa - 25-30 dag
Polewa
czekolada gorzka - 10 dag
masło - 2 łyżki
śmietanka 30% - 2-3 łyżki
cukier puder - 2-3 łyżki
kakao ciemne - 1 łyżka
likier amaretto - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Ciasto miodowe to mój ulubiony świąteczny wypiek. Do masy budyniowej dodałam mielone migdały, aromat i likier amaretto, dzięki czemu krem nabrał wyrazistego smaku.Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem i smalcem, dodać rozpuszczony, przestudzony miód.
Następnie dodając po łyżce zimnego budyniu miksować na puszysty krem.
Pod koniec dodać likier, aromat i mielone migdały. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Poncz:
Przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, nasączyć ciasto.
Polewa:
Masło połączyć z cukrem pudrem, śmietanką i kakao, podgrzać, dodać połamane 3/4 czekolady, likier, wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.