Ćwiartka z kurczaka pieczona z jabłkami
StokrotkaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
śmietana 12% - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
syrop z agawy - 1 łyżeczka
przyprawa curry szczypta
winne twarde jabłko - 1 szt.
marchewka - 1/2 szt.
sól, pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
W taki sam sposób można przygotować całego kurczaka. Wówczas mięso należy natrzeć marynatą a wnętrze kurczaka napełnić pokrojonymi jabłkami i marchewką.Sposób przygotowania:
Na wierzchu ułożyć mięso, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 10-15 minut przed końcem pieczenia usunąć folię, aby mięso mięso nabrało rumianego koloru i miało chrupiącą skórkę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.