Kakaowy torcik z kawową pianką
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 2 szklanki
kefir - 330 ml
cukier - 15 dag
dżem - 2 łyżki
olej - 5 łyżek
kakao - 2 łyżki
cukier z wanilią - 1 łyżka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Kawowa pianka:
śmietanka 30% - 400 ml
żelatyna - 3 łyżeczki
kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
woda wrząca - 1/3 szklanki
cukier puder - 1 łyżka
Poncz:
woda przegotowana - 50 ml
likier kawowy - 3-4 łyżki
Dodatkowo:
czekolada gorzka - 5 dag
masło do posmarowania tortownicy trochę
bułka tarta trochę
Dodatkowe informacje:
Do pianki zamiast cappuccino można dodać 2-3 łyżki likieru kawowego i nie dodawać cukru pudru.Sposób przygotowania:
Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, wsypać żelatynę, podgrzać ( nie zagotować) i mieszać do rozpuszczenia, odłożyć do przestygnięcia.
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cappuccino na sztywną pianę. Pod koniec powoli wlać płynną żelatynę z kawą, zmiksować.
Połowę kremu wyłożyć na jeden krążek ciasta. Przykryć drugim krążkiem, wyłożyć resztę kremu, wyrównać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.