Ciasteczka migdałowe
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
mąka migdałowa - 1/2 szklanki
masło - 15 dag
cukier puder - 10 dag
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jogurt - 2 łyżki
puree z dyni - 3 łyżki
nadzienie:
herbatniki - 15 dag
kakao - 2 łyżki
cukier puder - 2 łyżki
aromat migdałowy - 1 łyżeczka
migdały zmielone - 10 dag
Dodatkowo:
mleko - 1 łyżka
cukier - 1 łyżeczka
cukier perlisty trochę
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać kakao, pokruszone herbatniki, aromat, cukier puder i zmielone migdały, wymieszać.
Na każdy krążek włożyć kulkę nadzienia wielkości orzecha włoskiego. Zebrać krawędzie ciasta i dokładnie zlepić na górze jak sakiewkę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.