Uszka z grzybami
StokrotkaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): kresowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, soja, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 0,5 szklanki
puree z dyni - 0,3 szklanki
woda ciepła - 1 łyżeczka
masło - 1 łyżka
Farsz
pieczarki - 0,5 kg
cebula - 1 szt.
masło - 2 łyżki
sól, pieprz, sos sojowy do smaku
Dodatkowo
olej - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Do ciepłej wody dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, mus z dyni, połączyć z ciepłą wodą, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.
Suszone grzyby dokładnie wypłukać, zamoczyć na 2-3 godziny. Następnie ugotować, wyjąć z wody, drobno posiekać. ( wywar z grzybów można wykorzystać do przygotowania zupy). Pieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce.
Na patelni z rozgrzanym masłem zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Wsypać pieczarki i posiekane suszone grzyby, smażyć przez kilka minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, ostudzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.