Kapuśniak z mięsem i papryką
StokrotkaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: mięso, wieprzowina
Składniki:
żeberka wieprzowe - 1/2 kg
cienka kiełbasa - 1/2 kg
marchewki - 2 szt.
ziemniaki - 30-40 dag
cebula - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
angielskie ziele całe - 10-12 szt.
kminek cały - 1 łyżeczka
papryka czerwona - 1 szt.
olej - 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Kapuśniak można przygotować ze słodkiej kapusty.Sposób przygotowania:
Umyte żeberka pokroić na porcje, wlać 2,5-3 litrów wody, wsypać odrobinę soli i pieprzu, gotować do miękkości. Po 15 minutach gotowania dodać obraną, pokrojoną w krążki marchewkę i pietruszkę. Kapustę posiekać i odsączyć z nadmiaru kwasu. (jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać w zimnej wodzie).
Miękkie mięso i warzywa wyjąć z wywaru, odłożyć. Kapustę włożyć do garnka, zalać wywarem z mięsa, dodać liście laurowe, angielskie ziele i kminek i gotować około 50 minut.
Oddzielnie w osolonej wodzie ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzić.
Do pół miękkiej kapusty dodać ziemniaki, warzywa z rosołu, obrane i pokrojone w kostkę ugotowane mięso, wędlinę z papryką.
Wszystko razem gotować jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.