Uszka z grzybami inaczej
StokrotkaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, strączkowe, grzyby, pszenica, jęczmień, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa+ do podsypania - 0,5 kg
jajko - 1 szt.
ciepła woda - 1 szklanka
masło - 2 łyżki
gęsta śmietana - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
Dodatkowo:
szpinak mrożony - 1 kostka
sproszkowany młody jęczmień - 1 łyżka
Nadzienie
pieczarki - 40 dag
cebula - 1 szt.
grzyby suszone - 2-3 dag
soczewica czerwona - 3-4 łyżki
komosa ryżowa - 3-4 łyżki
masło - 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Uszka z grzybami to tradycyjne danie wigilijne. W tym roku postanowiłam nieco zmodyfikować. Do farszu z grzybów dodałam soczewicę i komosę ryżową.Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki dodać sól, jajko, śmietanę i siekając stopniowo dodawać wodę z masłem.
Do jednej części dodać szpinak i sproszkowany młody jęczmień, do drugiej puree z dyni a trzecią część zostawić jasną.
Suszone grzyby dokładnie umyć, zamoczyć na 2 godziny w ciepłej wodzie, następnie ugotować, ostudzić, posiekać.
Komosę ryżową i soczewicę oddzielnie przelać na sicie wrzącą wodą i ugotować według przepisu na opakowaniu, osączyć.
Ugotowaną komosę ryżową, soczewicę i posiekane grzyby i połączyć z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i chwilę podsmażyć.
Wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.