Ciasto orzechowe z kremem
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka duże - 8 szt.
orzechy włoskie mielone - 8 łyżek
bułka tarta - 6 łyżek
cukier - 8 łyżek
cukier waniliowy - 1 łyżka
mąka tortowa - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól szczypta
Krem:
masło - 15 dag
margaryna - 15 dag
mleko - 2 szklanki
cukier puder - 5 łyżek
0pcjonalnie spirytus do smaku
Poncz
woda przegotowana - 150 ml
cukier - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Ciasto biszkoptowe z orzechami i kremem budyniowym o smaku wanilii, to dobry pomysł na smaczny poczęstunek.Sposób przygotowania:
Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej.Następnie dodać zmielone orzechy i bułkę tartą, delikatnie wymieszać.
Upieczone, zimne ciasto pokroić na 3 placki, skropić ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.