Sernik z awokado i winogronem
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 2 szt.
cukier - 2 łyżki
szpinak mrożony - 1 kostka
olej - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
sól szczypta
sera z wiaderka - 1/2 kg
dojrzałe awokado - 2 szt.
sok z cytryny - 100 ml
serek mascarpone - 25 dag
śmietana kremowa 30% - 100 ml
galaretki winogronowe - 2 szt.
żelatyna - 2 łyżeczki
ziarenka z lasek wanilii - 1/2 łyżeczki
galaretki winogronowe - 2 szt.
winogrona zielone - 10-15 dag
winogrona ciemne - 10 dag
maliny garść
Sposób przygotowania:
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 22x22 cm ( u mnie była foremka w kształcie serca) wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut.
Ser, serek mascarpone, śmietanę i cukier puder i ziarenka z wanilii zmiksować na niewielkich obrotach dodając stopniowo mus z awokado.
Z upieczonego zimnego ciasta usunąć wierzchnią skórkę, wylać przygotowaną masę serową, wyrównać i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.