Ciasto śliwkowo-brzoskwiniowe z nutką pomarańczy
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 1 szklanka
mąka krupczatka - 1 szklanka
masło - 20 dag
żółtka - 3 szt.
cukier puder - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
otarta skórka z pomarańczy - 1 łyżeczka
sól szczypta
Kruszonka:
masło - 10 dag
cukier - 5 dag
cukier z wanilią - 1 łyżka
żółtko - 1 szt.
Dodatkowo:
bułka tarta lub pokruszone herbatniki - 3-4 łyżki
śliwki węgierki - 1 kg
brzoskwinie - 2-3 szt.
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiać mąkę dodać masło, żółtko, cukier i cukier z wanilią. Palcami rozcierać składniki tak aby powstało pokruszone ciasto.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.