Ciasto korzenne z serową wkładką
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 5 szt.
masło - 25 dag
cukier puder - 1 szklanka
cukier z wanilią - 1 łyżka
mąka tortowa - 2 szklanki
kakao - 3 łyżki
przyprawa do piernika - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól szczypta
Masa serowa
twaróg zmielony - 1 kg
jajka - 5 szt.
masło - 15 dag
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
cukier waniliowy - 1 łyżka
kasza manna - 2 łyżki
aromat cytrynowy i pomarańczowy - 0,5 łyżeczki
Masa budyniowa
mleko - 1,5 szklanki
budyń śmietankowy - 2 łyżki
mąka krupczatka - 1 łyżka
masło - 20 dag
cukier puder - 3 łyżki
sok z cytryny do smaku
Pozostałe
polewa czekoladowa - 2 opakowania
wiórki kokosowe trochę
Dodatkowe informacje:
Ciasto o delikatnym smaku piernika z aromatycznym serem i kremem budyniowym to ciekawe i bardzo smaczne połączenie.Sposób przygotowania:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Masło podgrzać, rozpuścić i ostudzić. Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowy ubić jak na biszkopt. Ser zmiksować, połączyć z jajkami, dodać aromat, masło, budyń i kaszę mannę, dokładnie wymieszać.
Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut, ostudzić.
Z mąki, proszku budyniowego i mleka ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć dodają stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem.
Zimne ciasto przekroić na 2 placki.
Kolejność przekładania:
1 blat kakaowy, połowa kremu, sernik, reszta kremu, drugi blat kakaowy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.