Drożdżówki ze śliwkami i rabarbarem
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 3 szklanki
żółtka - 2 szt.
jajko - 1 szt.
masło - 10 dag
ciepłe mleko - 1 szklanka
świeże drożdże - 2,5 dag
cukier - 1/2 szklanki
ekstrakt z wanilii - 1 łyżka
sól - 1/2 łyżeczki
Kruszonka:
mąka tortowa - 1 szklanka
żółtko - 1 szt.
cukier - 4 łyżki
kardamon mielony szczypta
Pozostałe składniki
jajko - 1 szt.
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
śliwki węgierki - 1/2 kg
rabarbar - 25-30 dag
otarta skórka z pomarańczy - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżka
woda - 2 łyżki
posiekane orzechy włoskie - 2-3 łyżki
posiekane migdały - 2-3 łyżki
Sposób przygotowania:
Do mąki dodać masło, cukier, żółtko, kardamon i rozcierać palcami do momentu aż powstaną okruchy ciasta. Przygotowaną kruszonkę przykryć i odłożyć do lodówki.
Rabarbar obrać pokroić na 1-15 cm kawałki. W rondlu zagotować wodę z cukrem i skórką z pomarańczy, wsypać pokrojony rabarbar, wymieszać, pozostawić w syropie kilka minut, osączyć, ostudzić.
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka, posypać łyżką mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka z jajkiem i resztą cukru zmiksować na puszystą masę.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać rozczyn, jajka i mieszając wlewać stopniowo ciepłe mleko. Wyrabiać około 15 minut, pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 40-50 minut.
Włożyć porcję śliwek i rabarbaru, posypać posiekanymi orzechami. Po wierzchu posypać kruszonką, przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Piec w temp 180 stopni około 20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.