Torcik z serem i kremem mascarpone
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ser biały - 0,5 kg
jajka - 3 szt.
cukier puder - 15 dag
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
kasza manna - 1 łyżka
olej - 50 ml
skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
aromat pomarańczowy do smaku
sól szczypta
śmietanka kremówka - 150 ml
serek mascarpone - 20 dag
galaretka cytrynowa - 1 szt.
Pozostałe składniki
mandarynki - 3-4 szt.
galaretka różowa - 2 szt.
biszkopty okrągłe - 15-17 szt.
masło - 1 łyżka
bułka tarta trochę
Dodatkowe informacje:
Sernik na biszkoptach z kremem mascarpone i galaretką to pyszne ciasto, które jest bardzo łatwe do zrobienia.Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć dodając stopniowo ser i olej. Pod koniec wsypać budyń i kaszę mannę, zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z serem, dodać skórką pomarańczową i aromat, delikatnie wymieszać.
Zimą śmietanę ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo serek mascarpone i płynną galaretkę i od razu wyłożyć na zimny sernik, schłodzić.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.