Miodownik z musem jabłkowo-dyniowym
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 3 szklanki
mąka krupczatka - 1 szklanka
miód płynny - 4 łyżki
cukier puder - 15 dag
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 1 łyżka
żółtka - 3 szt.
masło - 25 dag
śmietana gęsta - 2 łyżki
Mus jabłkowo-dyniowy
jabłka - 70-80 dag
dynia - 30 dag
pomarańcze - 2 szt.
galaretki pomarańczowe - 2 szt.
cukier - 2 łyżki
Krem
mleko - 4 szklanki
masło - 20 dag
cukier puder - 15 dag
migdały zmielone - 1/2 szklanki
amaretto - 100 ml
sok z cytryny - 2 łyżki
Polewa
czekolada deserowa - 10 dag
śmietanka 30% - 2 łyżki
masło - 1 łyżka
spirytus - 1 łyżka
Poncz
woda przegotowana - 1/2 szklanki
cukier waniliowy - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
Pozostałe składniki
kolorowa posypka trochę
Dodatkowe informacje:
Gdy ciasto jest zbyt suche dodać więcej śmietany. Do masy zamiast likieru amaretto można dodać startą na tarce masę marcepanową. Miodownik najlepiej smakuje na drugi dzień gdy ciasto nawilgnie od kremu.Sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z masłem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem, dodać żółtka, płynny miód, śmietanę wymieszaną z sodą, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować, włożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Upieczone placki ostudzić, skropić ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru z wanilią.
Na mleku ugotować kaszę mannę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo zimną kaszkę. Pod koniec dodać mielone migdały, sok z cytryny i amaretto do smaku.
Mus jabłkowo-dyniowy:
Obrane jabłka i dynię pokroić w drobną kostkę. Wsypać do garnka, dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, 2 łyżeczki otartej skórki, cukier i gotować do miękkości. Następnie zmiksować, wymieszać z galaretką, ostudzić.
Przekładanie ciasta:
Ciasto miodowe + połowa kremu przykrywamy drugim ciastem + tężejący mus, 3 ciasto miodowe, reszta kremu + czwarte ciasto.
Tak przełożone ciasto obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce do stężenia musu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.