Ciasto z makiem pod bezową kołderką
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
masło - 25 dag
żółtka - 2 szt.
cukier puder - 10 dag
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietana gęsta - 2-3 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżka
Masa makowa
mak niebieski - 0,5 kg
jajka - 4 szt.
cukier - 2/3 szklanki
dżem - 2 łyżki
masło - 10 dag
bułka tarta - 1 łyżka
skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
orzechy włoskie siekane - 2 łyżki
rodzynki - 2 łyżki
miód - 2 łyżki
aromat migdałowy do smaku
aromat cytrynowy do smaku
Beza
białka - 3 szt.
cukier puder - 0,3 szklanki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
ocet - 1 łyżka
sól szczypta
Pozostałe składniki
powidła śliwkowe - 200 ml
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.