Ciasto miodowe z dynią
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 5 szklanek
jajka - 2 szt.
puree z dyni - 150 ml
soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
masło lub margaryna - 25 dag
cukier puder - 20 dag
miód prawdziwy - 15 dag
śmietana gęsta - 1 szklanka
kakao - 3 łyżki
Masa z kaszy manny
mleko - 4 szklanki
kasza manna - 8 łyżek
masło lub margaryna - 25 dag
cukier puder - 20 dag
spirytus, sok z cytryny, aromat rumowy do smaku
woda przegotowana - 150 ml
miód prawdziwy - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
Polewa
masło - 5 dag
cukier puder - 2 łyżki
mleko - 1 łyżka
kakao - 2 łyżki
czekolada gorzka - 10 dag
Lukier biały
cukier puder - 10 dag
sok z cytryny - 1-2 łyżka
Dodatkowe składniki
marmolada - 40 dag
konfitura z czarnej porzeczki - 1 szklanka
Dodatkowe informacje:
Ciasto miodowe w dwóch kolorach, przełożone masą i marmoladą połączoną z konfiturą z czarnej porzeczki jest wyśmienite.Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z sodą, przesiać, podzielić na 2 części. Jedną część wymieszać z przesianym kakao. Miód rozpuścić, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i musem z dyni na puszystą masę.
Na mleku ugotować kaszę mannę, przykryć folią i ostudzić. Tłuszcz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo zimną kaszę. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, aromatem i opcjonalnie spirytusem.
Przegotowaną wodę wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, skropić upieczone, wszystkie 4 placki.
Polewa czekoladowa
Masło włożyć do garnuszka, dodać kakao, cukier i mleko, zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć z połamaną czekoladą.Lukier biały
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładki lukier. Marmoladę wymieszać z konfiturą porzeczkową. Przekładać placki w następujący sposób. Ciemne ciasto, połowa kremu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.