Ciasto ze słonecznikiem
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, jęczmień, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 8 szt.
mąka tortowa - 7 łyżek
kakao - 3 łyżki
cukier - 8 łyżek
cukier waniliowy - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól szczypta
Biszkopt zielony
jajka - 4 szt.
cukier - 4 łyżki
mąka tortowa - 4 łyżki
młody jęczmień sproszkowany - 1 łyżka
herbata zielona w proszku matcha - 1 łyżeczka
szpinak mrożony - 2 kostki
olej - 2 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
sól szczypta
Słonecznik karmelizowany
masło - 10 dag
cukier - 2 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżka
słonecznik łuskany - 30-40 dag
Masa budyniowa
mleko - 3 szklanki
cukier puder - 1 szklanka
cukier waniliowy - 1 łyżka
żółtka - 3 szt.
mąka pszenna - 3 łyżki
mąka ziemniaczana - 5 łyżek
likier adwokat - 200 ml
masło - 10 dag
margaryna - 15 dag
Polewa
masło - 5 dag
kakao - 2 łyżki
cukier puder - 10 dag
mleko - 3 łyżki
spirytus - 1-2 łyżka
Poncz
woda przegotowana - 200 ml
cukier - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Ciasto ze słonecznikiem to jedno z ulubionych tylko dla dorosłych.Dodatek karmelizowanego słonecznika i likieru adwokat do masy budyniowej to pyszne połączenie.
Alkohol można pominąć, polewę i krem doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier z wanilią. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wylać na 2 wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarze 25/35 cm.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, młodym jęczmieniem i herbatą matcha.
Pod koniec przesiać mąkę, dodać zmiksowany szpinak, wlać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o takiej samej wielkości jak biszkopty kakaowe.
Piec w temp 180 stopni około 15-18 minut.
Masło, mleko, cukier i cukier z wanilią zagotować. Wsypać ziarna słonecznika, dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany słonecznik równomiernie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor (około 10 minut), ostudzić.
Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec partiami dodawać adwokat.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.