Pszenny chlebek z ziarnami i cebulką
StokrotkaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, strączkowe, sezam, drożdże, pszenica
Składniki:
mąka pszenna - 2,5 szklanki
drożdże świeże - 2 dag
cukier - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
woda letnia - 1 szklanka
słonecznik łuskany - 10 dag
olej - 2 łyżki
Pozostałe dodatki
cebula - 2 szt.
olej - 2 łyżki
sól do smaku
sezam czarny - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Chleb z dodatkiem smażonej cebulki jest pachnący i puszysty. Wystarczy odrobina masła i mamy pyszne śniadanie.Sposób przygotowania:
Resztę mąki wsypać do drugiej miski,wymieszać z ziarnami, solą, połączyć z resztą wody olejem i rozczynem. Wyrabiać ciasto do czasu, aż będzie odchodziło od miski.
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę..
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.