Dyniowe babeczki z poziomkami
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna+do posypania stolnicy - 35 dag
dynia hokkaido - 20 dag
masło + do smarowania foremek - 20 dag
cukier z wanilią - 1 łyżka
cukiier puder - 5-7 dag
Bita śmietana:
śmietana 36% - 1 szklanka
cukier puder - 1-2 łyżka
poziomki - 1 szklanka
liście świeżej mięty do dekoracji trochę
Dodatkowe informacje:
Babeczki z bitą śmietaną i świeżymi poziomkami to smaki, które się nie zapomina. Dodatek puree z dyni do ciasta dodaje im słonecznego koloru.Sposób przygotowania:
Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować oliwą i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec do miękkości około pół godziny.
Miękką dynię ostudzić, obrać ze skórki, dokładnie zmiksować.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Upieczone babeczki wyjąć z foremek, ostudzić.
Następnie wsypać 2/3 szklanki umytych i osuszonych poziomek, miksować przez kilka sekund.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.