Kolorowa rolada z ajerkoniakowym kremem
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka duże - 4 szt.
cukier - 15 dag
mąka tortowa - 10 dag
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
kakao - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
olej - 1 łyżka
sól szczypta
proszek do pieczenia łyżeczka
mleko - 300 ml
masło - 10 dag
żelatyna łyżeczka
krem do tortów smak ajerkoniak - 120 g
PONCZ ml
cukier z wanilią - 2 łyżeczki
woda przegotowana - 1/3 szklanki
spirytus - 1 łyżka
galaretka owocowa - 1/2 szt.
Sposób przygotowania:
Żółtka z cukrem ubić na gęstą, puszystą masę, nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy masa trzykrotnie powiększy swoją objętość zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać. Masę jajeczną podzielić na 2 części. Do jednej dodać łyżkę oleju i przesiane kakao, lekko zamieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.