Ciasto z makiem
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 40 dag
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
masło - 20 dag
cukier puder - 10 dag
żółtka - 4 szt.
cukier z wanilią - 1 łyżka
purre z ugotowanej marchewki - 2 łyżki
Masa makowa:
mak - 1/2 kg
masło - 10 dag
jajka - 3 szt.
konfitura wiśniowa - 2 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki
aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki
aromat pomarańczowy - 1/2 łyżeczki
sól szczypta
Dodatkowo:
mleko - 2 łyżki
cukier z wanilią - 1 łyżeczka
cukier puder trochę
Dodatkowe informacje:
Sposób przygotowania:
Następnie dodać zmielony mak, konfiturę, aromat, skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać.
(pianę z białek połączyć z masą makową tuż przed wyłożeniem na podpieczone ciasto)
Na zimny podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać i przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.