Uszka z pieczarkami i kapustą
StokrotkaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 1/2 kg
żółtka - 2 szt.
oliwa - 1 łyżka
ciepła woda - 3/4 szklanki
mleko - 1/4 szklanki
FARSZ
kapusta biała - 1/2 kg
pieczarki - 1/2 kg
orzechy włoskie siekane - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
olej - 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Uszka z pieczarkami i białą kapustą są dość pracochłonne, ale warto je zrobić.Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować i ugotować w wodzie z kostką rosołową, odcedzić, lekko odcisnąć. Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, podsmażyć. Następnie dodać kapustę, orzechy, doprawić do smaku i smażyć do odparowania wody.
Mąkę przesiać, dodać oliwę, żółtka, ciepłą wodę wymieszaną z mlekiem, pół płaskiej łyżeczki soli.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.