Adwokatowy sernik w cynamonowym cieście
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 35 dag
masło - 15 dag
margaryna - 10 dag
kakao - 3 łyżki
cukier - 1,5 szklanki
woda - 5 łyżek
cynamon mielony - 2 łyżeczki
jajka - 5 szt.
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól szczypta
Masa serowa:
ser na sernik z widerka - 1 kg
puree z dyni - 150 ml
jajka - 5 szt.
cukier - 1 szklanka
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
likier adwokat - 1/2 szklanki
olej - 1/2 szklanki
śmietana kremówka - 1/2 szklanki
kasza manna - 1 łyżka
Krem mascarpone:
śmietanka 36% - 500 ml
serek mascarpone - 25 dag
cukier puder - 3 łyżki
galaretka przezroczysta o smaku cytrusowym - 1 opakowanie
żelatyna deserowa - 1 łyżeczka
Poncz:
woda przegotowana - 1/2 szklanki
sok z cytryny - 1 łyżka
cukier - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Do garnka włożyć masło, margarynę, cukier, kakao i pięć łyżek wody, gotować około 5 minut, zdjąć z ognia, ostudzić.
Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon, żółtka i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka, około 35 minut.
Jajka z cukrem zmiksować, dodać ser, puree z dyni, aromat, olej, likier i budyń dokładnie zmiksować.
Masę serową wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (o takiej samej wielkości jak ciasto kakaowe) włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 60 minut. Upieczony sernik ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Galaretkę i żelatynę wymieszać w 150 ml wrzącej wody, ostudzić.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, cukier puder i jeszcze ubijać przez chwilę. Następnie dokładnie wymieszać z płynną galaretką.
Placki skropić ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru
Przekładanie ciasta:
Na ciemny blat wyłożyć 40 % przygotowanego kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć zimny sernik, wyłożyć następne 40 % kremu, wyrównać, przykryć ciemnym blatem, lekko dociskając. Wierzch posmarować pozostałym kremem, posypać kruszonką z odłożonego ciasta. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.