Miodowo-cytrynowe ciasto
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 90 dag
jajka - 2 szt.
miód - 0,5 szklanki
śmietana gęsta - 150-200 ml
masło - 15 dag
margaryna - 15 dag
cukier puder - 20 dag
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
aromat cytrynowy - 1 łyżeczka
Krem
budyń śmietankowy - 1 szt.
mąka pszenna - 1 łyżka
masło - 15 dag
margaryna - 15 dag
aromat cytrynowy - 0,5-1 łyżeczki
cukier puder - 20 dag
sok z cytryny do smaku
Poncz
herbata cytrynowa - 200 ml
Pozostałe składniki
powidła śliwkowe - 300 ml
polewa czekoladowa - 2 opakowania
lukier biały - 1 opakowanie
Dodatkowe informacje:
Do ciasta i kremu zamiast aromatu cytrynowego można dodać otartą skórką z cytryny.Gotowe ciasto można oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą .
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, przesiać, dodać jajka, płynny tłuszcz z miodem, aromat i śmietanę.
Szybko zagnieść ciasto. ( gdy ciasto jest zbyt suche dodać więcej śmietany)
Krem.
Z proszku budyniowego, mąki i mleka ugotować budyń, szczelnie przykryć, ostudzić.
Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem cytrynowym.
1 blat posmarować połową kremu, drugi powidłami, na trzeci wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć czwartym blatem. Gotowe ciasto obciążyć deseczką i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.