Pizza na maślance
StokrotkaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, drożdże, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2,5 szklanki
maślanka - 400 ml
drożdże świeże - 3 dag
cukier - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
siemię lniane - 3 łyżki
cebula podsmażona - 2 łyżki
oliwa - 2 łyżki
Dodatki
cebula - 1 szt.
pieczarki - 15-20 dag
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
przypraw do pizzy - 1 łyżeczka
kiełbasa szynkowa - 5-10 dag
mozzarella - 1 łyżka
ser żółty starty - 2-5 dag
Papryka ostra mielona szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do mąki wlać lekko podgrzaną maślankę i rozpuszczone drożdże, wyrabiać około 5 minut..
Na oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Następnie wsypać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać przyprawę do pizzy przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.