Pączki z budyniem waniliowym
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 1 szklanka
mąka tortowa - 0,5 kg
drożdże świeże - 3 dag
cukier - 2 łyżki
cukier z wanilią - 1 łyżka
żółtka - 4 szt.
jajka - 2 szt.
rum - 2 łyżki
masło - 5 dag
sól - 0,5 łyżeczki
mleko - 2 szklanki
budyń waniliowy - 1 opakowanie
cukier z wanilią - 1 łyżka
żółtko - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
masło - 2 łyżki
Pozostałe składniki
olej do smażenia
cukier puder
Dodatkowe informacje:
Domowe pączki z budyniem waniliowym są bardzo smaczne i aromatyczne. Polecam nie tylko na tłusty czwartek.Sposób przygotowania:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Resztę zimnego mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem, ugotować budyń, przestudzić. Jeszcze ciepły nałożyć do szprycy cukierniczej i nadziewać usmażone pączki. Gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.