Ciasto na kefirze bez jajek
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
kefir - 1 szklanka
mąka pszenna - 1,5 szklanki
kasza manna - 0,5 szklanki
cukier - 1 szklanka
olej - 100 ml
puree z dyni - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
otarta skórka z cytryny - 1 łyżeczka
Kruszonka:
mąka tortowa - 1 szklanka
masło - 10 dag
cukier - 10 dag
cukier z wanilią - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
śliwki węgierki - 80-100 dag
Dodatkowe informacje:
Ciasto ze śliwkami i kruszonką to jedno z bardziej ulubionych przez moich domowników. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga dużo pracy, zawsze się udaje i jest bardzo smaczne.Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki kruszonki razem połączyć i ugniatać palcami do momentu powstania okruchów ciasta. Przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 37/21 cm.
Ułożyć śliwki, posypać kruszonką. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.