Śmietankowy sernik z granatem
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 1,5 szklanki
mąka kukurydziana - 1/2 szklanki
żółtka - 2 szt.
masło - 20 dag
cukier puder - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śmietana gęsta - 2 łyżki
Masa serowa
sera z wiaderka - 1 kg
śmietana kremówka - 350 ml
cukier drobny - 1 szklanka
budyń śmietnkowy - 2 opakowania
jajka - 7 szt.
ekstrakt waniliowy - 1 łyżka
Dodatkowo
galaretki malinowe - 2 szt.
granat - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Sernik ze śmietaną kremówką jest lekki i puszysty. Po wierzchu można zalać galaretką o dowolnym smaku.Sposób przygotowania:
Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 34x21 cm i wyłożyć masę serową.
Foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku przez pół godziny. Następnie ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.