Drożdżówki z ananasem i orzechami
StokrotkaRodzaj posiłku: śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 3 szklanki
ciepłe mleko - 1 szklanka
żółtka - 2 szt.
masło - 10 dag
cukier - 5 dag
drożdże świeże - 4 dag
sól - 1 łyżeczka
cukier z wanilią - 1 łyżka
Kruszonka:
masło - 10 dag
cukier - 10 dag
mak niebieski - 3 łyżki
aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki
Pozostałe dodatki:
jajko - 1 szt.
cukier z wanilią - 1 łyżeczka
orzechy włoskie - 10 dag
ananasy pokrojone w puszce - 1 opakowanie
Dodatkowe informacje:
Drożdżówki można przygotować ze świeżymi ananasami pokrojonymi w kostkę.Drożdżówki z migdałową kruszonką i ananasami to pyszne śniadanie lub kolacja. Pieczone orzechy dodają im niepowtarzalnego smaku.
Sposób przygotowania:
Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dodać pozostałe letnie mleko, żółtka, cukier i mąkę, wymieszaną z solą. Wyrabiać około 15 minut. Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.