Zakręcone drożdżówki z marmoladą i kruszonką
StokrotkaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
drożdże świeże - 1 i 1/2 dag
mleko ciepłe - 150 ml
miód naturalny - 1 łyżka
jajko - 1 szt.
masło - 5 dag
sól - 1/2 łyżeczki
Kruszonka:
masło - 7-8 dag
cukier - 7-8 dag
cukier z wanilią - 1 łyżeczka
żółtko - 1 szt.
Pozostałe składniki:
marmolada wieloowocowa - 1 szklanka
konfitura z płatków róży - 2-3 łyżki
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać pozostałe ciepłe mleko, dodać jajko, płynny miód, rozpuszczone, przestudzone masło, spieniony rozczyn i wyrobić ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia.
W między czasie przygotować kruszonkę.
Mąkę z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkiem i masłem palcami ugniatać tak aby powstały okruszki ciasta.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.