Sałatka śledziowa z oliwkami i pomidorami
StokrotkaRodzaj posiłku: sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, jajka, strączkowe, cytrusy, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
jajka - 4 szt.
kiszone ogórki - 2 szt.
pomidory suszone w oleju - 3 szt.
czarne oliwki - 2 łyżki
cebula - 1/2 szt.
groszek konserwowy - 3 łyżki
żółty ser - 5 dag
majonez - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżeczka
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na sitku do jajek. Ser żółty i osączone z oleju pomidory pokroić w kosteczkę. Oliwki, kukurydzę i groszek osączyć z zalewy, oliwki pokroić w krążki.
Wszystkie przygotowane składniki połączyć z majonezem i musztardą, doprawić do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny, wymieszać.
Przykryć i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny, żeby smaki się połączyły. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.