Knedle z pokrzywami i wędliną
StokrotkaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): czeska, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki ugotowane - 80 dag
mąka ziemniaczana - 10 dag
mąka pszenna - 10 dag
jajko - 1 szt.
młoda pokrzywa - 1 garść
sól do smaku
Nadzienie
boczek wędzony - 10-15 dag
cebula - 1 szt.
olej - 1 łyżka
chleb tostowy - 1 kawałek
ser żółty starty - 2-3 łyżki
Pozostałe produkty
cebula - 1 szt.
olej lub smalec - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Knedle z pokrzywami, nadziewane wędliną są bardzo smaczne. Pokrzywa nadaje knedlom ładny kolor. Polecam.Sposób przygotowania:
Boczek i szynkę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić.
Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić.
Umyte liście pokrzywy blanszować przez 2-3 minuty w osolonej wodzie, odcisnąć, zmiksować. Do zimnych ziemniaków dodać pokrzywę, jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli i szybko wyrobić ciasto.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.