Ciasto jabłkowo-śliwkowe z serem marcepanowym
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 20 dag
mąka krupczatka - 20 dag
masło - 20 dag
cukier puder - 15 dag
żółtka - 3 szt.
gęsta śmietana - 2 łyżki
ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
kakao - 1 łyżka
Masa serowa
jajka - 3 szt.
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
cukier puder - 1/2 szklanki
śmietana 36% - 150 ml
masa marcepanowa - 5 dag
Dodatkowo
śliwki węgierki - 1 kg
jabłka - 2 szt.
bułka tarta - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Mąkę tortową i krupczatkę wymieszać proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Żółtka utrzeć ze śmietaną i ekstraktem waniliowym, połączyć z mąką i zagnieść ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Resztę ciasta podzielić na 2 części. Do jednej wmieszać kakao. Oba kolory ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Jajka zmiksować z cukrem pudrem, budyniem, serem i startym na tarce marcepanem. Zimną śmietanę ubić, połączyć z serem, delikatnie wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.