Cytrynowe drożdżówki z serem
StokrotkaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 0,5 kg
masło rozpuszczone - 10 dag
drożdże świeże - 5 dag
letnie mleko - 200 ml
cukier - 10 dag
żółtka - 4 szt.
cukier z wanilią - 1 łyżka
sól - 1 łyżeczka
Masa serowa:
ser twarogowy - 0,5 kg
jajka - 3 szt.
cukier puder - 12-15 dag
mleko - 0,5 szklanki
olej - 1/3 szklanki
otarta skórka z cytryny - 0,5 łyżeczki
sól szczypta
Kruszonka:
mąka pszenna - 20 dag
masło - 10 dag
cukier - 10 dag
żółtko - 1 szt.
otarta skórka z cytryny - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
jajko małe - 1 szt.
mleko - 2 łyżki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Drożdżówki z serem z nutką cytryny są ulubione przez moich domowników. Pysznie smakują jako dodatek do porannej kawy.Sposób przygotowania:
Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. ( ciasto można wyrabiać robotem kuchennym z końcówką haka)
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przemielony ser, mleko, olej, budyń skórkę z cytryny i dokładnie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową delikatnie mieszając.
Gdy krążki z ciasta podrosną na środku zrobić wgłębienie, brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem waniliowym, włożyć porcję masy serowej.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, żółtko i skórkę z cytryny, posiekać. Następnie rozcierać palcami tak aby powstała kruszonka, posypać przygotowane drożdżówki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.