Ciasteczka kakaowe z rumową masą
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka krupczatka - 30 dag
masło - 15 dag
cukier puder - 10 dag
śmietana gęsta - 2 łyżki
olej - 1 łyżka
spirytus - 1 łyżka
żółtka - 3 szt.
kakao - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
MASA
mleko w proszku - 17 dag
mleko - 1/3 szklanki
cukier - 1/3 szklanki
kakao - 3 łyżki
herbatniki - 20 dag
spirytus - 2 łyżki
aromat rumowy - 1 łyżeczka
czekolada deserowa - 5 dag
lukier biały gotowy - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Herbatniki bardzo dokładnie pokruszyć lub zmiksować blenderem. Mleko z masłem i cukrem zagotować, przestudzić. Do ciepłego wsypać mleko w proszku wymieszane z kakao, pokruszone herbatniki, spirytus, aromat i wszystko dokładnie wymieszać. Masą przekładać upieczone ciasteczka, łącząc po dwa razem. Po wierzchu ozdobnie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i białym lukrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.