Pyzy z gotowanym mięsem
StokrotkaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): kresowa, polska
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, soja, pszenica, drób, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
ziemniaki - 80 dag
mąka pszenna - 1 szklanka
jajko - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 15 dag
sól
Nadzienie
mięso gotowane z kurczaka - 20 dag
cebula - 1 szt.
oliwa lub smalec - 1 łyżka
śmietana - 1 łyżka
sól, pieprz, sos sojowy do smaku
Dodatkowo
cebula, boczek wędzony trochę
Dodatkowe informacje:
Pyzy z gotowanym mięsem to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Jest to dobry sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu.Sposób przygotowania:
Mięso przepuścić przez maszynkę. Na patelni rozgrzać smalec, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać mielone mięso, podsmażyć, ostudzić. Dodać śmietanę, jajko, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, wymieszać
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków, ostudzić. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, połowę mąki pszennej i jajko.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.