Rogaliki z gruszkowo-orzechowym nadzieniem
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 25 dag
mąka kukurydziana - 10 dag
masło - 15 dag
puree z dyni - 10 dag
żółtko surowe - 1 szt.
żółtka z ugotowanych na twardo jajek - 2 szt.
cukier puder - 3 łyżki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
gruszki - 1/2 kg
konfitura żurawinowa - 2 łyżki
orzechy włoskie siekane - 5 dag
cukier cynamonowy - 2 łyżeczki
Lukier:
cukier puder - 3 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
aromat migdałowy do smaku
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną i kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać starte na tarce gotowane żółtka, cukier puder, surowe żółtko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do garnka, wlać 1-2 łyżki wody, gotować przez 10-15 minut ciągle mieszając. Następnie dodać orzechy, żurawinę i cukier cynamonowy, wymieszać (w razie potrzeby można dosłodzić cukrem lub miodem)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.