Kolorowy sernik
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 1,5 szklanki
masło - 25 dag
cukier - 1,5 szklanki
kakao - 4 łyżki
jajka - 4 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
mleko - 5 łyżek
cukier waniliowy - 1 łyżka
Masa serowa
ser biały z wiaderka - 70 dag
cukier - 2/3 szklanki
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
śmietana 30% - 150 ml
cukier waniliowy - 1 łyżka
jajka - 5 szt.
skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżki
aromat pomarańczowy do smaku
Beza migdałowa
białka - 4 szt.
cukier - 13 dag
mąka tortowa - 3,5 dag
mąka ziemniaczana - 10 dag
proszek do pieczenia - 1/3 łyżeczki
ocet - 1 łyżka
sól szczypta
aromat migdałowy - 0,5 łyżeczki
Lukier biały
cukier puder - 5 dag
sok z cytryny - 0,5 łyżki
Pozostałe składniki
opcjonalnie spirytus do polewy - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Takie ciasto to połączenie trzech smaków. Ciasto kakaowe, ser z nutką pomarańczy i beza z aromatem migdałowym.Sposób przygotowania:
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser, budyń, mąkę ziemniaczaną i mus z dyni, zmiksować.
Do garnka włożyć masło, dodać mleko, kakao i cukier, mieszając gotować 4-5 minut. Odlać pół szklani, resztę ostudzić.
Do ostudzonej masy dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Następnie partiami dodawać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, aromat migdałowy i ocet.
Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 60 minut.
Upieczone ciasto ostudzić i ozdobnie oblać białym lukrem i odłożoną polewą wymieszaną z łyżką spirytusu lub soku z cytryny.
Lukier:
Cukier puder utrzeć do białości z sokiem z cytryny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.