Puszysty sernik z cytrynową nutką
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 2 szklanki
kakao - 2 łyżki
cukier puder - 15 dag
masło - 15 dag
żółtka - 3 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa serowa:
ser biały twarogowy - 1 kg
mleko - 1 szklanka
serek mascarpone - 20 dag
jajka - 7 szt.
budynie śmietankowe - 2 opakowania
cukier - 25 dag
aromat cytrynowy do smaku
Dodatkowo:
czekolada gorzka - 5 dag
czekolada deserowa - 5 dag
śmietana 30% - 2 łyżki
wiórki kokosowe trochę
Dodatkowe informacje:
Sernik z dodatkiem serka mascarpone, oleju i mleka jest bardzo puszysty i delikatny. Warto go przygotować.Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakao. Dodać masło, posiekać, połączyć z żółtkami i zagnieść ciasto.
Do miski wbić całe jajka, dodać cukier, ubić jak na biszkopt. Następnie do ubitej masy jajecznej dodać 2 razy przemielony ser i serek mascarpone.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.