Flaczki z warzywami
StokrotkaRodzaj posiłku: jednogarnkowe, zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
wywar mięsny - 2 litra
marchewka - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
liście laurowe - 2 szt.
mąka pszenna - 2-3 łyżki
por - 0,5 szt.
seler korzeniowy - 0,4 szt.
majeranek otarty - 2-3 łyżki
sól, pieprz do smaku
papryka mielona do smaku
imbir starty
gałka muszkatołowa do smaku
Dodatkowe informacje:
Flaki wołowe to zupa za którą nie przepadam. Natomiast dla moich domowników to jedna z ulubionych.Sposób przygotowania:
Odcedzić, przepłukać gorącą wodą, wsypać ponownie do garnka, zalać wrzątkiem i gotować około 40 minut. Pół miękkie flaki ponownie odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z kości, dodać liście laurowe, obraną, pokrojoną w pół krążki marchewkę, pietruszkę i seler.
Doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.