Jesienne ciasto ze śliwkami
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna + do posypania stolnicy - 2,5 szklanki
masło - 10 dag
margaryna - 10 dag
cukier z wanilią - 2 łyżeczki
żółtka - 3 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
gęsta śmietana - 2 łyżki
mus z dyni Hokkaido - 3-4 łyżki
Kruszonka:
masło - 8 dag
cukier - 10 dag
cukier z wanilią - 2 łyżeczki
purre z dyni - 2 łyżki
Pozostałe składniki:
śliwki węgierki - 1 kg
bułka tarta - 3-4 łyżki
cukier z wanilią - 1 łyżka
dynia Hokkaido trochę
Dodatkowe informacje:
Ciasto ze śliwkami bardzo często gości na moim stole. To ciasto jest łatwe do przygotowania i moim domownikom nigdy się nie znudzi. Do ciasta dodałam purre z dyni, która dodała pięknego koloru.Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać, posiekać z masłem. Dodać żółtka, puree z dyni i śmietanę ( gdy purre jest wodniste to nie dodawać śmietany)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.