Pierniczki z suszonymi śliwkami
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
miód prawdziwy - 200 g
przyprawa do piernika - 2 łyżki
imbir mielony - 0,5 łyżeczki
cynamon mielony - 0,5 łyżeczki
masło - 12 dag
śmietana - 0,5 szklanki
soda oczyszczona - 15 łyżeczek
cukier - 10 dag
żółtka - 2 szt.
Polewa
czekolada gorzka - 10 dag
czekolada mleczna - 10 dag
masło - 10 dag
śmietana 30% - 200 ml
Pozostałe składniki
suszone śliwki kalifornijskie - 20 dag
kolorowa posypka trochę
białka - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Pierniczki nadziewane suszonymi śliwkami, oblane czekoladą to pyszny dodatek do kawy. Zapach pieczonych pierniczków długo unosi się w całym domu.Sposób przygotowania:
Śmietanę wymieszać z sodą.
Do mąki z przyprawami dodawać kolejno miód, zamieszać, ubite jajka-wymieszać i na końcu śmietanę z sodą.
Dokładnie wymieszać, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć do lodówki na 24 godziny.
Foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka, ułożyć po połówce suszonej śliwki, brzeg posmarować białkiem, przykryć drugim ciasteczkiem i zlepić.
Pieczemy od 7-10 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.