Dyniowe drożdżówki z borówkami i rabarbarem
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 3 szklanki
mleko - 200 ml
drożdże - 3 dag
żółtka - 2 szt.
masło - 10 dag
mus z dyni - 15 dag
cukier - 10 dag
cukier z prawdziwą wanilią - 1 łyżka
sól - 1 łyżeczka
Kruszonka
masło - 10 dag
cukier - 10 dag
żółtka - 2 szt.
ziarenka z laski wanilii - 1/2 szt.
Dodatkowo:
borówka amerykańska - 1,5 szklanki
rabarbar - 2-3 laski
cukier z wanilią - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii.
Drożdże rozpuścić w łyżce cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać, odłożyć na 10-15 minut.
Masło rozpuścić, połączyć z pozostałym mlekiem.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać mleko z masłem, dodać żółtka, puree z dyni, pozostały cukier, cukier z wanilią i rozczyn drożdżowy, wymieszać łyżką. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Na środku każdego krążka dnem szklanki zrobić wgłębienie, brzegi posmarować białkiem wymieszanym z cukrem z wanilią. Włożyć porcję borówek i pokrojony rabarbar, oprószyć cukrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.